Een nieuw huis inrichten of opnieuw je huis inrichten? Veel mensen gaan zich dan ook oriƫnteren op het gebied van vloeren. Want een vloer vervang je (meestal) niet ieder jaar. Dus kun je je, als je je gaat oriƫnteren echt vergapen aan alle nieuwe mogelijkheden die er voorheen nog niet waren. Want ook de ontwikkeling van parket gaat gewoon door. Dacht je bij parket altijd aan een donkere vloer, in visgraat gelegd en eigenlijk een beetje ouderwets? De huidige parketvloeren zijn veel meer dan dat. Er is zelfs parket in betonlook beschikbaar!
Parket

Waarom zou je kiezen voor parket?

Parketvloeren staan er om bekend dat ze warm zijn. Anders dan beton of plavuizen, die willen nog wel eens koud aanvoelen. Het leggen van parket scheelt dus sowieso in de stookkosten. Je kunt een parketvloer redelijk gemakkelijk zelf leggen en de vloeren zijn te leggen op (bijna) iedere ondergrond. Zo heb je altijd een mooi en warm eindresultaat. Ook als je kiest voor parket in een beton- of plavuizenlook.

Parket is toch hartstikke ouderwets?

Ja, het parket waar je vroeger op speelde bij je opa en oma in huis, dat is zeker hartstikke ouderwets. Maar toch hebben je opa en oma ook die parketvloer uitgezocht omdat zij het mooi vonden. En misschien wel omdat het in die tijd hip was. De smaak van mensen verandert door de jaren heen. De mogelijkheden breiden zich uit. De technieken zijn anders. Mocht je vroeger vooral niet met je pumps over de parketvloer lopen? Dat is nu, dankzij allerlei nieuwe technieken geen enkel probleem meer. Zo zie je, ook op het gebied van (parket) vloeren gaat de ontwikkeling gewoon door. Ook hoef je een parketvloer tegenwoordig echt niet meer iedere zoveel jaar compleet kaal te halen en opnieuw te lakken. Door de zeer verbeterde toplaag gaat de vloer veel langer mee en blijft ‘ie veel langer mooi.

Parket of laminaat?

Het verschil tussen een parketvloer en een laminaatvloer is dat de parketvloer door en door van hetzelfde hout is gemaakt. Bij laminaat is dit niet het geval, hier wordt alleen de toplaag van goede kwaliteit hout gemaakt en is de rest goedkoper. Daarom is een parketvloer veel meer geschikt voor drukbelopen oppervlakten dan laminaat. Een parketvloer is massief en zal daardoor ook minder snel beschadigen. Bij laminaat merk je toch dat in de loop van de tijd de randen van de planken wat omhoog kunnen gaan staan. Bijvoorbeeld na het dweilen.