Als je ze naast elkaar ziet valt direct op dat ze erg op elkaar lijken; de rubberboot en de RIB boot. Vaak worden deze boten ook door elkaar gehaald. Want wat is nu eigenlijk het verschil tussen de boten? En in welke situatie is een RIB boot de beste keuze? In dit blog gaan we hier dieper op in.

Het verschil tussen de rubberboot en RIB boot

Laten we bij het begin beginnen, want wat betekent RIB eigenlijk? De afkorting RIB staat voor “Rigid Inflatable Boat”, oftewel stevige opblaasbare boot. Dit heeft de RIB boot met de rubberboot gemeen; het zijn allebei boten die van stevig rubber zijn gemaakt met een sterkte romp. Bij beide soorten boten bestaan de zijkanten uit flinke tubes hard opgeblazen rubber. Het handige hiervan is dat de zijkant direct kan fungeren als rugleuning. Wat maakt dan het verschil? Het verschil zit in de bodem. De bodem van RIB boten bestaat uit een harde plaat, bijvoorbeeld gemaakt van polyester, aluminium of neopreen terwijl de bodem van rubberboten zacht is.

Combinatie van rubberboot en conventionele boot

Nu vraag je je wellicht af of het hebben van een harde bodem daadwerkelijk een verschil maakt als je gebruik maakt van de boot. Het antwoord hierop is ja, dit maakt een groot verschil. Eigenlijk is een RIB boot een combinatie van een rubberboot en een conventionele boot (een boot die van hard materiaal vervaardigd is). De harde bodem zorgt ervoor dat de boot goed stevig is en dat deze veel gewicht kan dragen. Over gewicht gesproken, het gewicht van een RIB boot is een stuk lager dan bij conventionele boten, omdat het drijfvermogen wordt gerealiseerd door lucht in plaats van door drijvende materialen als hout en aluminium. Het gevolg hiervan is dat de boot veel sneller een hoge snelheid kan behalen. Het is dus niet zo gek dat onder andere de marine veelvuldig gebruik maakt van de RIB boot.

Inzet bij levensbedreigende situaties

Deze eigenschappen bij elkaar opgeteld maakt dat de RIB boot een perfecte keuze is om in te zetten bij levensbedreigende situaties op het water. Wanneer er op zee drenkelingen zijn gesignaleerd, of als een schip een aanvaring heeft gehad is het uiteraard van cruciaal belang dat hulpinstanties de slachtoffers snel kunnen bereiken. Ook moet het mogelijk zijn om meerdere personen tegelijk snel en veilig te kunnen vervoeren. Dankzij de RIB boot is dit allemaal goed mogelijk.