Een goede VGA kabel is er 1 die voorzien is van afscherming. Een gewone VGA kabel bestaat uit een verzameling koperdraden die de pinnen van de pluggen aan de beide uiteinden met elkaar verbinden. Als er afscherming in de kabel aanwezig is, dan zit er bijvoorbeeld aluminiumfolie of een gevlochten koperen mantel om die koperdraden heen. Dat zorgt er voor dat ze minder storing van de andere koperdraden en van buitenaf pakken. Omdat VGA een analoog signaal is, zie je het meteen terug op je beeldscherm als je een VGA kabel hebt die storing oppakt. Gebruik daarom altijd goed afgeschermde kabels.

De standaard lengte van een VGA kabel is 1,8 meter (3 foot). Dat is een praktische lengte om een beeldscherm dat op het bureau staat te verbinden met de computer die op de grond onder het bureau staat. Langere lengtes komen vaak voor bij het aansluiten van een beamer met VGA aansluiting, of bij het aansluiten van schermen die op afstand aangestuurd worden. Denk bijvoorbeeld aan schermen die je ziet hangen op het station of in een winkel. De reclame die je daar op ziet komt door een lange VGA kabel bij dat scherm terecht. De langste lengte die een goede kabel kan overbruggen is 50 meter. Voor langere lengtes zijn er andere oplossingen bedacht, zoals bijvoorbeeld het versturen van het signaal over netwerkkabels.

VGA kabel plaatje

VGA kabel en geluid

VGA ondersteunt geen geluid. Daarom wordt het meestal gebruikt om een computerbeeldscherm aan te sluiten. Sommige oudere TV’s hebben de aansluiting ook, meestal was die bedoelt om een PC op aan te sluiten. Het geluid werd dan met een audio kabel aangesloten. Meestal was dat een jack kabel of een tulp kabel. Er zijn echter ook kabels waarin het beeldsignaal en het geluidssignaal geïntegreerd zijn. Dat zijn als het ware een VGA en een audio kabel in 1. De kabel heeft aan beide uiteinden dan ook een VGA plug en een jack plug. Het voordeel is dat je dan maar 1 kabel kwijt kan raken, in plaats van ze allebei!

Tegenwoordig komt VGA nog voor op goedkopere beeldschermen en computers. Echter wordt er steeds vaker gekozen voor een HDMI of een DisplayPort aansluiting. Die aansluitingen zijn namelijk net zo goedkoop of misschien zelfs goedkoper om te installeren op een apparaat. Daarnaast ondersteunen ze ook audio. De VGA kabel zal daarom langzaam uitgefaseerd worden, net als dat er met de SCART kabel gebeurd is.