De decembermaand is inmiddels aangebroken. Naast alle feestdagen betekent december ook het begin van de winter, dus korte dagen en koud weer in aantocht. Extra belangrijk dus om je goed te kleden als je buiten of op een tochtige locatie aan het werk bent. Een goede werkjas is dan geen overbodige luxe!

Een veilige werkjas

Waar moet een goede werkjas aan voldoen? Ten eerste moet deze veilig zijn. Wanneer je met gevaarlijke, zoals bijtende, stoffen werkt is het belangrijk dat je jas je beschermt hiertegen. Je jas is je eerste beschermlaag die deze stoffen tegen moet kunnen houden. Maar niet alleen gevaarlijke stoffen kunnen een risico vormen. Ook hitte en scherpe materialen mogen niet door de werkjas heen dringen. Ideaal dus als je in de bouw werkt.
Maar veiligheid kan ook betekenen dat je goed zichtbaar bent in onoverzichtelijke situaties. Wanneer je bijvoorbeeld in de wegenbouw werkt komt het vaak voor dat je ’s avonds en ’s nachts aan het werk moet. Maar ook als het heel regenachtig weer is zal het zicht een stuk slechter zijn dan wanneer het zonnig weer is. Heel belangrijk dus dat automobilisten je goed zien in het donker en/of met slecht weer. Gelukkig zijn er werkjassen verkrijgbaar in felle, fluoriderende kleuren die je zichtbaarheid, en daarmee je veiligheid, aanzienlijk vergroten.

Een goede bescherming tegen de kou

Daarnaast is het uiteraard ook heel belangrijk dat een werkjas je beschermt tegen de kou. Zeker in de koude wintermaanden kan de kou een vervelende factor zijn als je buiten werkt. Maar niet alleen kou vormt een probleem, ook regen en sneeuw moeten goed tegengehouden worden door de jas. Een goede jas zorgt ervoor dat je warm en droog blijft, maar ook dat de lichaamswarmte geventileerd kan worden. Wanneer je aan het werk bent en je warmt op door de lichamelijk inspanning is het natuurlijk wel fijn als je niet begint te zweten in je jas.

Een praktisch kledingstuk

Een goede werkjas moet dus veilig en warm zijn. Zijn dit alle vereisten? Nee, wat een werkjas extra prettig maakt is dat deze ook heel praktisch is. Hij moet dus voldoende en diepe zakken hebben om je materiaal in op te bergen. Zo kan je gemakkelijk bij je gereedschap en doordat de zakken ook waterdicht zijn blijft je materiaal zo goed mogelijk droog. Zo zie je maar; een goede werkjas is in de koude wintermaanden een hele goede keuze!